Idol-effekten

Program som “Idol” och liknande förnedrings-TV fortsätter att skörda framgångar, numera verkar folk ha vant sig och få upprörda röster hörs i media…

Vuxna människor som trycker ner och kränker tonåringar, levererar förolämpningar på löpande band…

“Men de har ju själva gått dit….”

Som om det skulle göra det RÄTT? Att få vara med i Idol kan för en ung människa vara en ofattbar lockelse / möjlighet, något som de skulle offra en hand för, något som skulle förändra deras liv, något så viktigt att de i princip inte har någon valmöjlighet. De MÅSTE bara göra det. Gör det att det är helt ok för “juryn” att kränka dem sedan? Bryta ner dem till tårar inför hela Sverige, så att de vet att de är riktigt jävla dåliga och aldrig ska försöka sig på showbusiness igen?

Medlemmarna i juryn sitter inte på sanningen om vad som är bra eller dåligt, vem som har potential eller inte. Musikhistorien är kantad av stora artister som blev refuserade och utskrattade otaliga gånger innan de slog igenom.

Men ok, även om nu juryn skulle sitta på sanningen så tar de inte sitt ansvar som vuxna människor när de gör ner kandidaterna på detta sättet. Det är totalt onödigt beteende, man kan delge dem sina åsikter om deras kompetens utan att kränka dem på detta viset.

Idol ägnar sig åt mobbing.

Men det värsta är inte det fåtal stackare som de tar upp på scenen och bryter ner.. det värsta är att de visar ungdomarna att MOBBING ÄR OK! Det vuxna människor gör i Idol måste ju vara ok för mig att ägna mig åt på skolgården?

Skadan som Idol åstadkommer genom denna attityd-förändring är omöjlig att mäta… men vem bryr sig… det handlar ju om ratings och pengar som vanligt…

Här en story på SVD om ett aktuellt fall i USA som fick mig att kludda ihop detta inlägget:

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_1295609.svd

Allt om Barn intervjuar barnpsykolog  Marie Carlsson ang Idols påverkan på barn:
http://www.alltombarn.se/aktuellt/sa-skadligt-ar-det-for-barnen-att-titta-pa-idol-1.15172

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article5859414.ab

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *